About multimedia projector wikipedia

Een videoprojector of beamer is een projector voor video- of computerbeelden. Het apparaat kan worden gezien als de digitale vervanger about multimedia projector wikipedia de diaprojector, de epidiascoop en de overheadprojector. Ook in het Duits is “beamer” ingeburgerd, maar de juiste Engelse benaming is “multimedia projector”. In Nederland sprak men aanvankelijk ook van videokanon of videoprojector, maar “beamer” staat momenteel op gelijke voet.

In het Verenigd Koninkrijk wordt het woord “Beemer” gebruikt als populaire benaming voor een BMW. Het eerste videoprojectiesysteem is de Eidophor, in 1939 uitgevonden door Fritz Fischer. Hierbij wordt een elektronenkanon gericht op een laagje olie op dezelfde manier als waarop de elektronenstraal het beeld aftast in een normale beeldbuis. Daarna waren er ook videoprojectoren met kleine, extreem heldere beeldbuisjes, die via een lens op een scherm geprojecteerd werden. Voor kleur waren drie projectiesystemen met rode, groene en blauwe filters nodig. Omdat dit uitlijnen een tijdrovend karwei was werden deze schermen vooral in vaste opstellingen gebruikt. Door computermatige aansturing van de elementjes in dit kleine scherm wordt een transparant en dus projecteerbaar kleurenbeeld gegenereerd.

Did not find what they wanted? Try here

Duurdere projectoren werken met drie lcd’s, voor elke basiskleur één. De beelden worden bij de projectie tot één kleurenbeeld gemengd. Dit nadeel kan echter deels verholpen worden door de projector net niet helemaal scherp te stellen. Elk spiegeltje komt met een beeldpunt overeen. DMD’s met elk een eigen kleurenfilter, dus zonder kleurenwiel. Deze methode geeft wel complete beelden in alle drie de RGB kleuren tegelijk en kan 35 biljoen kleurschakeringen produceren. Deze installaties vindt men in commerciële digitale bioscopen.

Nadeel van DLP projectie met een enkele DMD en een kleurenwiel is dat een beeld niet als geheel wordt geprojecteerd maar telkens in opeenvolgende RGB kleuren. Voor een verduisterde huisbioscoop is met 800-1000 Ansi-lumen prima resultaat te bereiken. Voor schemerige ruimten voldoet 1100-2000 Ansi-lumen. Hogere waarden zijn vooral bedoeld voor daglichtprojectie bij zakelijke presentaties, niet voor filmweergave in een huisbioscoop. Is de resolutie hoger, dan worden de tv-beeldpunten proportioneel over meerdere lcd-cellen of DLP-spiegels “uitgesmeerd”. Men kan ook zelf een beamer maken. Dit wordt wel een Do-It-Yourself beamer genoemd.

De methode is vaak gebaseerd op het gebruik van een plastic fresnelring die als lens wordt gebruikt om het lichtgevende beeld van een gewoon televisiescherm vergroot af te beelden. Zie de categorie Projectors van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 30 mei 2016 om 11:32. Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.

admin